Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ποιος θα πληρώσει για την ζημιά στην Επιθεώρηση Εργασίας;

 

Εάν αποσυνθέσεις την Επιθεώρηση Εργασίας, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν , ένας Διοικητής, μια κλήση σε απολογία και 7,5 ευρώ. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του ν.4808/21 και την μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε “Ανεξάρτητη Αρχή”, ολοκληρώθηκαν οι μεταβατικές ενέργειες και πλέον ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός μπαίνει σε ...πλήρη λειτουργία. Οι τοποθετήσεις των ήδη υπηρετούντων Επιθεωρητών στο νέο Οργανόγραμμα ανακοινώθηκαν. Περιττό να επισημάνουμε ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία για την στελέχωση των νέων μονάδων και θέσεων ευθύνης στην Κεντρική Υπηρεσία. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν συνηθιζόταν εδώ και δεκαετίες στο ΣΕΠΕ, δηλαδή και επί εποχής “εξάρτησης” από το Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο επίσης βασιλεύει η αδιαφάνεια. Πλέον, απλώς αποφασίζει και τοποθετεί ο Διοικητής, αντί του Υπουργού. Ωστόσο, ο Διοικητής κ. Τζιλιβάκης φρόντισε να βάλει την δική του «προσωπική πινελιά» στην διαδικασία, καθώς με αφορμή τις τοποθετήσεις αυτές, βρήκε την ευκαιρία να “αναδιατάξει” ολόκληρα Τμήματα και να μετακινήσει δυσμενώς “ενοχλητικούς” υπάλληλους.

Σε μια κανονική Υπηρεσία μιας κανονικής Χώρας, το νέο Οργανόγραμμα ΔΕΝ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως μηχανισμός μεταθέσεων, μετακινήσεων κλπ. Με ένα νέο Οργανόγραμμα, οι μετακινήσεις θα έπρεπε να είναι οι απολύτως απαραίτητες για να στελεχωθούν επαρκώς τυχόν νέες υπηρεσίες/μονάδες. Στην Επιθεώρηση Εργασίας όμως του κ.Τζιλιβάκη, οι τοποθετήσεις σήμαιναν εκτός των άλλων την μετακίνηση ΟΛΩΝ των υπαλλήλων του ΤΕΕΣ Πειραιά σε άλλα Τμήματα. Πρόκειται για το Τμήμα στο οποίο 4 συνάδελφοί Επιθεωρητές «τόλμησαν» πέρυσι τον Ιούλιο να καταγγείλουν επώνυμα περίεργα φαινόμενα “διάχυσης πληροφοριών” σχετικά με τους προγραμματισμένους ελέγχους. Τότε επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία να μετακινηθεί στο ΤΕΕΣ Νότιου Τομέα (Κερατσίνι) «άκομψα» ένας εκ των 4 υπαλλήλων που υπογράφαν την αναφορά. Η μετακίνηση αυτή ανακλήθηκε από την Υπηρεσιακή Γραμματέα, χάρη και στην αντίδραση δεκάδων συναδέλφων που υπογράψαν κείμενο διαμαρτυρίας. Γράφαμε το προηγούμενο καλοκαίρι: “Οι συνάδελφοι Επιθεωρητές στο ΤΕΕΣ Κεντρικού Τομέα Πειραιά έχουν υποβάλλει μια εμπεριστατωμένη αναφορά την οποία η ιεραρχία του ΣΕΠΕ και η ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία αντίδραση...Οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι αρμόδιοι θα καταδείξουν αν η ανάκληση της μετακίνησης είναι απλώς ένα “πυροτέχνημα” ή σηματοδοτεί όντως κάτι θετικό για την δουλειά των Επιθεωρητών Εργασίας.”

Αυτό που ακολούθησε ήταν το χειρότερο σενάριο: Ένας προσχηματικός και με σημαντικές ελλείψεις (χωρίς καν να λαμβάνει υπόψη την αναφορά των 4 υπαλλήλων) εσωτερικός έλεγχος στο συγκεκριμένο (και μόνο) Τμήμα, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν να κληθούν λίγες ημέρες πριν την δημοσιοποίηση των τοποθετήσεων σε απολογία ΟΛΟΙ (!) ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι του Τμήματος και μόνο… Ενώ η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και οι συνάδελφοι δεν είχαν υποβάλει ακόμη τις απολογίες τους, άπαντες μετακινήθηκαν σε γειτονικά ή …λιγότερο γειτονικά Τμήματα. Ο συνάδελφος, του οποίου η μεμονωμένη μετακίνηση το προηγούμενο καλοκαίρι στο Κερατσίνι ανακλήθηκε, τώρα τοποθετήθηκε …στα Άνω Λιόσια! Εκτός των άλλων, η μετακίνηση αυτή στα όρια του λεκανοπεδίου Αττικής, θα μπορούσε να θεωρηθεί και «τιμωρία» για την δημόσια συνδικαλιστική του δράση.


Είναι προφανές ότι επιλέχτηκε η γνωστή τακτική που βασίζεται στην λογική ότι «όταν δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε;) να βρούμε το παράσιτο, καίμε ολόκληρο το φυτό». Ο λαός μας λέει: «Κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά». Αν και τελικά, η ζωή έχει δείξει ότι …τα ξερά φυτρώνουν ξανά εύκολα και στα διπλανά χωράφια.


Σας συγχαίρουμε λοιπόν, ειλικρινά κύριε Διοικητά. Πραγματικά, στο σύντομο χρονικό διάστημα της μέχρι τώρα θητείας σας στην Επιθεώρηση Εργασίας, όχι μόνο εφαρμόζετε με επιτυχία τα όσα κομίζετε από την πορεία σας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως εμπεδώνετε γρήγορα τις πατροπαράδοτες «καλές πρακτικές» του Δημοσίου και κάνετε πράξη το «νέο μοντέλο» Διοίκησης στον Οργανισμό τον οποίο διοικείτε. Μαθαίνετε τα κόλπα, κατά το κοινώς λεγόμενο...Εξισώνετε θύτες και θύματα, σπιλώνετε συλλήβδην επαγγελματικές υπολήψεις, ασκείτε καλυμμένο υπηρεσιακό bullying. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου ύφους και ήθους που πρεσβεύετε, είναι και η πραγματικά πρωτοποριακή κίνησή σας να διεκδικήσετε «άμεσα» τα …7,5€ που στοίχισαν οι φωτοτυπίες του φακέλου της πειθαρχικής διαδικασίας, αντίγραφα του οποίου ζήτησαν οι απολογούμενοι υπάλληλοί σας.

Η ζημιά στην τσέπη σας καλύφθηκε άμεσα κύριε Διοικητά. Την ζημιά στην Επιθεώρηση Εργασίας ποιος θα την πληρώσει;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πετάξτε το δικό σας μπουκάλι!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΌΝΟΜΑ ΜΟΥ-Το ελάχιστο ανθρωπιστικό κόστος ενός ελάχιστου ανθρώπου

Το “ελάχιστο δυνατό ανθρωπιστικό κόστος” στο οποίο ελπίζει ο Πρωθυπουργός, όπως δήλωσε στην συνάντηση με τον ομόλογο του, σφαγέα Νετανιάχου...